Svetlobne zavese za absolutno varnost pri delu s strojem

Svetlobne zavese so vrste senzorjev, ki so namenjene varnosti. Varnostna svetlobna zavesa namreč v primeru, če upravljavec stroja seže v stroj, zaustavi stroj, potem ko upravljavec prekine svetlobno polje. Namesto svetlobne zavese so na stroj seveda lahko montirana določena varnostna stikala, vendar lahko ta stikala uporabnik v posebnih situacijah, kot je denimo vzdrževanje stroja, tudi odstrani, s čimer pa lahko pride do varnostnega tveganja. V primeru svetlobne zavese seveda tega tveganja ni. Svetlobna zavesa je torej odlična zaščita, ki varuje zdravje delavcev, ki upravljajo stroj, zato so svetlobne varnostne zavese neprecenljive.

Svetlobne zavese je potrebno postaviti pametno

Svetlobna zavesa mora biti na stroju postavljena tako, da ni mogoče, da bi jo upravljavec stroja zaobšel. Na drugi strani pa varnostna svetlobna zavesa ne sme biti postavljena v bližini gibljivih delov. Svetlobna zavesa ima namreč časovni zamik, zato mora biti dovolj časa, da svetlobna zavesa stroj izklopi, preden pride uporabnik v kontakt z deli, ki bi ga lahko poškodovali.

Svetlobna zavesa deluje zanesljivo

Svetlobne zavese vsebujejo oddajnik in sprejemnik. V vsaki enoti varnostne svetlobne zavese imamo komponente, ki so optične in električne. In med tema dvema enotama svetlobne varnostne zavese je zaščitno polje. Ko sta sprejemnik in oddajnik sinhronizirana, so svetlobne zavese pripravljene na delovanje: ko prekinemo le en signal infrardečih pulzov, se stroj varnostno zaustavi. Stroj lahko ponovno vklopimo šele, ko je ovira iz območja varnostne svetlobne zavese odstranjena. V našem podjetju vam nudimo še druge različne tehnološke proizvode, kot so denimo transportni trak ali ultrazvočni senzorji, ki so pomembni za varno, hitro, kvalitetno, in konkurenčno delovanje vaše masovne proizvodne linije.

svetlobne zaveseultrazvocni senzorji

© 2016 VIAL-AUTOMATION. All rights reserved.

Click Me